Når virksomheder fortæller os, at de er begyndt at arbejde med bæredygtighed, er vi i Urtekram lidt ekstra glade og stolte. Vi synes, det er det vigtigste, der findes - at give tilbage til jorden og pleje vores fælles ressourcer. For os er dette langt fra nyt, tværtimod - det var grundideen, da Urtekram blev grundlagt i 1972.

Hos Urtekram har vi en lang historie med økologisk og bæredygtig lidenskab. Urtekram blev grundlagt i en tid, hvor pionerånd, fællesskabsfølelse og miljøbevidsthed spirede frem. Hvor økologien stadig kun var på et begynderstadie, hvor ulandskaffen ikke havde drømt om den skulle blive omdøbt til fairtrade og hvor alt dette var en idealistisk hjertesag for de få. Vi har siden den gang været dybt involveret i en fantastisk rejse i økologi og bæredygtighed.
Danmarks mest bæredygtige brand
Der er sket meget siden 1972, næsten fire årtier siden ​​Urtekram blev grundlagt, men det er klart, at vores dybe engagement i økologi og bæredygtig består! Vi bliver især glade og varme om hjertet, når de danske forbrugere er enige med os. I 2017, i følge Sustainable Brand Index, fik Urtekram overrakt prisen som det mest bæredygtige brand. Året efter indtog vi en samlet 2. plads og 1. pladsen i fødevarekategorien. Det er vi stolte af!
Vi vil gerne fortælle dig om, hvad vi har opnået, og om alt det vigtige, vi vil gøre i fremtiden, men først opsummerer vi de vigtigste emner, så du kan blive klogere på, hvad vi holder højt på vores bæredygtighedsdagsorden.
Vegetarisk inspiration
Hvis du tænker på, hvad du som enkelt person kan gøre for klimaet, kan det begynde helt simpelt - spis så meget plantebaseret mad som muligt. Hvis du vil have mere inspiration til det vegetariske eller veganske køkken, finder du masser af gode opskrifter her - det skal ikke kun være grønt, det skal også være fantastisk lækkert!

beetroot800x1200.jpg

Plantebaseret for klimaet

Heldigvis er plantebaseret protein stigende. Mange mennesker kan forestille sig at spise mere vegetarisk, og udvalget af produkter med plantebaseret protein tager mere hyldeplads i butikkerne. Vi ønsker at være med til at styrke denne udvikling, fordi vi ved, at en af ​​de mest effektive måder at reducere vores klimapåvirkning er at reducere mængden af ​​kød og øge mængden af ​​grøntsager på tallerkenen.
Veggie til hverdag
Fra Urtekram finder du for eksempel tofu, veggie burger af soya fars, falafler af kikærter og desuden mange slags linser og bønner. Vores veganske produkter findes både blandt de tørre varer, i køleskabe og frysere. Alt, så du nemt kan tilberede en rigtig god vegetarisk middag hver dag i ugen!
Fredags​​hygge på en ny måde
Mange stiller måske sig selv spørgsmålet, om det virkelig betyder så meget, hvis du vælger at spise fredagstaco med hakket oksekød eller soya fars eller tilberede en skål oksekød fremfor marineret tofu? Kort svar: Ja. Selvom køerne har græsset på den nærtliggende gård, og bønnerne er blevet transporteret langt, er klimapåvirkningen for bælgplanterne stadig meget lavere. Et kilo oksekød har et gennemsnit på 26 kilo udslip af kuldioxid-ækvivalenter, mens bælgfrugter har mindre end 1 kilo til sammenligning.
Vi kan også tilføje, at det for os i Urtekram er vigtigt at kunne tilbyde produkter med et lavt CO2-fodaftryk, hvor bæredygtighedsaspektet er centralt i alle dele af værdikæden: emballering, fremstilling, transport og indkøb. Her kan du læse mere om det arbejde.

tofutaco796x796.jpg

Plantebaseret til dit helbred

Hvem har ikke lyst til at spise godt og sundt? I årenes løb har vi altid gerne ville indbyde til mere vegetarisk mad på spisebordet, vi har også investeret i produkter med for eksempel fuldkorn og en masse fiber. Fuldkornspasta, fiberrige bagemix, og fuldkornsris er blot nogle få eksempler i vores sortiment ud over alt det gode veganske protein i form af tofu, soyafars, frostprodukter, linser og bønner.
Hos Urtekram vil vi fortsætte med at producere produkter, der er fulde af smag, plantebaserede, økologisk dyrkede og uden unødvendige tilsætningsstoffer.

bio_diversity800x800.jpg

Biodiversitet

Hvorfor skal du spise økologisk? Der er mange grunde til, at folk vælger at dyrke og spise økologisk mad. Fra et bæredygtighedsperspektiv er biodiversitet en vigtig faktor, dvs. variationen mellem planter og dyr i vores økosystemer. Denne artsrigdom, som er en forudsætning for artseksistens, og for at vi i sidste ende kan overleve og få mad på bordet, er konstant truet. Ifølge FN's panel for biologisk mangfoldighed befinder vi os i den sjette masseudryddelse, hvor 75% af jordens arter er i fare for udryddelse.
Uden kemiske pesticider
En af faktorerne bag dette er det homogene landbrug med kun en enkelt type afgrøde og brugen af ​​kemiske pesticider og gødning. Dette kan føre til udpining af jord og en reduktion i mangfoldigheden af ​​fugle, insekter og andre vitale små dyr. Økologisk landbrug producerer i gennemsnit 30% flere arter af planter, insekter og andre dyr sammenlignet med konventionelt landbrug.
Ved at vælge økologiske produkter bidrager du til et mere bæredygtigt landbrug, så vil bestøverne takke dig. Bee happy!

Carrot_Juice_800x1200.jpg

Inspirerende innovationer

Har du set vores nye grøntsagsjuice, kombucha drikke, vores tofu eller måske smagt vores sprøde burgere på bælgfrugter og grøntsager? Det er ikke tilfældigt, at vores seneste innovationer har fokuseret på god vegetarisk mad og drikke med temaet "hurtigt og sundt". Vi ønsker, at det skal være let at spise plantebaseret, uanset om du er forælder til små børn med minimal tid til hverdagsmad eller en foodie, der tager sig god tid til at lave mad og nyder det i timevis. Her viser vi nogle af de ting, vi synes er vigtige, når vi udvikler nye produkter.
  • Vi ser det som en fantastisk mulighed for at udvikle rene produkter uden unødvendige tilsætningsstoffer, der smager godt og giver os en bæredygtig fremtid. Dette er en stor drivkraft for os alle, der arbejder med Urtekram.
  • I hvert projekt evalueres produkternes indhold og emballage på baggrund af sundheds- og bæredygtighedsaspekter gennem klart definerede kriterier for f.eks. Sukker, salt, fiber, emballagematerialer, fyldningsgrader og forskellige certificeringer, der er vigtigt for at vise kvaliteten af de produkter, vi bringer på markedet.
  • Når vi udvikler nye produkter til Urtekram, starter vi med sundhed og bæredygtighed, som er en del af vores værdier. Vi forsøger konstant at være i front og være tæt på vores forbrugere, holde styr på fremtidige tendenser og er i tæt dialog med vores leverandører. Læs mere om at arbejde med vores leverandører her.
Hvis du har flere spørgsmål, forslag eller kommentarer, er du selvfølgelig velkommen til at kontakte os!